Mrs Popeye


29 years old

friendly, suka senyum


Jan 23, 2013

Jangan Terlalu Mencari Kesempurnaan !

..Assalamulaikum..
.. hai..lama x menconteng kat cn kan..hehe xde idea n kekangan masa :) ..
..ni ada idea dh... hehehe jom... isi kandungan sy merujuk title di atas ini .. ^_^ ..

***Jika kamu memancing ikan. Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu. Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja. Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang. Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja. Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh. Cukuplah sekadar keperluanmu. Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula. Akhirnya ia dibuang. Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain. Terlalu ingin mengejar kelazatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. MENGASIHIMU. Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain. Kamu juga yang akan MENYESAL.Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Ia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Ia berfirman kepada (hakikat) benda itu:

"Jadilah engkau!". Maka ia terus menjadi...

****

semakin kita mencari kesempurnaan,
semakin pula kita x akan mendapatkannya.

kerana sejatinya kesempurnaan hakiki tidak pernah ada kecuali Yang Maha Esa.
Yang ada hanyalah keikhlasan hati kita untuk menerima kekurangan,

Sedari bahaa apa yang kita dapat hari ini adalah yg terbaik menurut ALLAH,
Jangan pernah ragu,kerana kesedaran itu akan mnjadikan kita nikmat menjalani kehidupan..

janglah kamu mencintai seseorang dgn berlebihan
kerana bisa 1 hari nty kamu akan membencinya..

Begitu pula benci..
Janganlah kamu membenci seseorang dengan mendalam.
kerana bisa 1 hari nanti kamu akan mencintainya..

so...think la ye.. nobody perfect :) ..

...

mood : alhmdulillah spnjang di Maakah mood dia okeh.. thanks ALLAH :)


❤~Thanks for reading Coretan Hatiku~❤

0 info ged!k: